Comunicat

El frau de les adjudicacions d’estiu: La debacle d’enguany

Amb els anys i amb la política obsessiva del Departament per promoure l’arbitrarietat, les adjudicacions provisionals d’estiu són un atemptat contra els principis bàsics de la funció pública: no respecten ni el mèrit, ni la capacitat, ni la igualtat. Per desgràcia, els i les docents ja ens hem acostumat a anar al despatx de direcció per signar un paper que ens “asseguri” el lloc de treball. Hem assumit, resignadament, que aquesta mena de “poder fàctic” que el Departament ha atorgat a les direccions és una pràctica justa o justificable.

Tots els llocs de treball adjudicats en la fase prèvia s’escapen del control públic i de la mínima garantia de transparència que cal esperar en un procediment de provisió de llocs de treball públics. USTEC·STES hem demanat reiteradament que, com a mínim, es publiqui el resultat d’aquesta extensa fase prèvia i constatem la manca de voluntat del Departament per fer-ho.

Enguany denunciem que en la publicació provisional del dijous 9 de juny, s’ha accentuat de manera gravíssima el problema intrínsec en la normativa: docents amb 10 i 15 anys treballats, que havien anat encadenant vacants els darrers cursos, no han obtingut vacant. És alarmant i indignant. S’ha trencat la il·lusió de l’estabilitat laboral.

La fase d’elecció ha quedat reduïda a només un 19%, amb un total de 8.155 adjudicacions: els nomenaments a DIT representen un 60% amb un total de 25.937, i les places perfilades un 19,02% amb un total de 8.215. En resum, el total de places adjudicades a dit i amb perfil arriben a la indignant xifra de 34.152 adjudicacions que representen el 80% de les vacants.L’oberta discrecionalitat amb la qual s’actua sense respectar número de borsa que contempla els mèrits, la capacitat i la igualtat, evidencia més que mai que la normativa és perversa, afectant més durament persones d’alta vulnerabilitat com són les dones gestants, persones amb IT, o les que, per circumstàncies personals, han necessitat canviar de centre educatiu i, en no poder fer la continuïtat al nou centre, s’han quedat sense vacant.

USTEC-STEs va impugnar el DECRET 39/2014, de 25 de març, pel qual es regulen els procediments per definir el perfil i la provisió dels llocs de treball docents. Des d’un inici vam denunciar i lluitar contra la LEC per la seva perversitat i per l’atac que suposava al sistema educatiu públic.

USTEC·STEs continuem exigint:

  • La retirada i derogació del Decret de plantilles del qual penja la normativa de les adjudicacions d’estiu.
  • La retirada del sistema d’entrevistes personals, per la seva arbitrarietat i opacitat. Els llocs de treball de titularitat pública s’han de gestionar de manera clara i objectiva, no es poden adoptar els pitjors procediments de l’empresa privada
  • La retirada dels perfils professionals dels llocs de treball. No s’ha demostrat que cap d’aquestes mesures millori els resultats acadèmics o didàctics, però si que han servit per tenir claustres cada vegada més individualitzats, sense cohesió i gestionats piramidalment.
  • Un pla d’estabilitat. L’Administració ha de garantir l’estabilitat de les treballadores, que es troben en frau de llei tal com assenyalen les sentències del TSJUE. Enguany s’ha evidenciat més que mai la seva absència. Exigim la seva negociació urgent!
  • Retorn de la 2a hora lectiva. Només es necessiten 3.500 dotacions en total. Els centres educatius mantindrien la dotació que ha estat retallada enguany (places covid) amb l’augment necessari. L’Administració pot garantir feina per a totes les persones que a hores d’ara no en tenen amb els nomenaments de juliol i agost.

Tot i que USTEC·STEs ha plantejat i argumentat al Departament les greus conseqüències que comporta mantenir aquest sistema arbitrari d’adjudicacions i la imminent fi d’aquest gràcies al concurs de mèrits que fulminarà aquests llocs a la carta escollits a dit, el Departament ha decidit, un curs més, mantenir-ho fins que ja no pugui més. Una prova més de què l’objectiu no és la millora de l’educació pública, sinó la incorporació d’eines de gestió privada.

Des d’USTEC-STEs recollirem totes les dades possibles per continuar denunciant irregularitats i estarem amatents a la publicació de les definitives.

USTEC-STEs (IAC)

16 de juny de 2022

Informació sobre l'ús de galetes

Aquest lloc web utilitza galetes pròpies i de tercers amb finalitats estadístiques i perquè tinguis la millor experiència d'usuari/ària. Si continues navegant, estàs donant el teu consentiment per acceptar les esmentades galetes així com la nostra política de galetes