Projecte de llei de mesures urgents per a la reducció de la temporalitat a l’ocupació pública: una solució a mitges!

Ahir, dijous dia 2 de desembre, es va aprovar al Congrés el Projecte de llei de mesures urgents per a la reducció de la temporalitat a l’ocupació pública, pel qual s’hauria de convocar, via articles 61.6 i 61.7 de l’Estatut Bàsic de l’Empleat Públic (docents i laborals respectivament), un concurs de mèrits per a aquelles places ocupades temporalment de manera ininterrompuda almenys en els darrers 5 anys.  

El concurs de mèrits és una reivindicació històrica del nostre sindicat que, amb l’aprovació d’ahir, ha quedat demostrat que és possible i legal, malgrat les afirmacions d’altres sindicats que mai no l’han defensat. USTEC·STEs (IAC) ha reivindicat des del primer dia aquest sistema d’accés com una mesura transitòria per solucionar la situació laboral del personal interí i laboral en frau de llei, i més encara quan aquest personal ja ha passat molts filtres i avaluacions, al mateix temps que ha acumulat una àmplia experiència professional.

És evident que, des del primer decret Iceta a l’actual text aprovat al Congrés, s’ha avançat de manera notòria, però, malauradament, la solució més justa, el concurs de mèrits, s’ha quedat curt en no ser restringit al personal en frau de llei, per la qual cosa no donarà resposta a la totalitat dels treballadors i treballadores que estan en aquesta situació.

A banda del concurs de mèrits aprovat en els termes abans descrits, la nova llei també preveu altres mesures que, en cas de ser aplicades amb voluntat de resoldre el problema, podrien esdevenir eines útils en aquest sentit: concursos oposició sense parts eliminatòries, possibilitat de fer pactes d’estabilitat, etc.

A partir d’ara, el terreny de joc se situarà primer al Senat, on se sotmetrà la llei a nova aprovació, i després  a Catalunya, on el departament d’Educació haurà d’aplicar-la. Caldrà lluitar al Senat per introduir-hi noves esmenes de millora i sobretot perquè Catalunya apliqui el resultat legislatiu de la manera més beneficiosa possible per al personal interí i laboral en frau de llei, així com per a la resta de personal eventual.

Avui mateix, a la mesa sectorial de negociació, USTEC-STEs hem defensat la via oberta del concurs de mèrits, defensada pel nostre sindicat des d'un inici en solitari per part de la resta de sindicats presents a la mesa, i hem exigit a l'administració que faci una auditoria exhaustiva de les places que podrien ser objecte d'incloure-les en el concurs de mèrits. Cal que els concursos – oposició pendents puguin ajornar-se, primer per a dotar de les màximes places el concurs de mèrits, i segon per poder incloure les possibles millores de resultes de la revisió que s'ha iniciat del RD 276/2007 d'accés a la funció docent. Així mateix, és fonamental, la negociació sobre un barem de mèrits el més exhaustiu i objectiu possible, on l'experiència acreditada dins del Departament tingui la màxima puntuació. Un barem objectiu serà el que més beneficiarà al conjunt de professorat en abús de temporalitat per frau de llei que fa tants anys que està demostrant la vàlua any rere any.

USTEC·STEs (IAC) ha fet una ingent tasca de mobilització dels treballadors i treballadores, prioritzant la presa de consciència del problema a milers de docents i personal laboral en assemblees multitudinàries. Hem liderat la comunitat educativa en diversos actes de protesta, com omplir la Via Laietana amb desenes de milers de treballadors públics, o en la vaga 28-O d’interins/es més exitosa dels darrers anys. Però ara cal continuar la lluita amb l’objectiu que ningú sigui acomiadat, i això s’ha de fer preservant la unitat del col·lectiu interí i laboral temporal. Només amb la solidaritat i la unitat dels treballadors i treballadores podrem aconseguir que les diferents solucions parcials esdevinguin una solució global.

Ens hem de mantenir units i combatius: properament us farem arribar noves propostes de lluita!
 

 

Informació sobre l'ús de galetes

Aquest lloc web utilitza galetes pròpies i de tercers amb finalitats estadístiques i perquè tinguis la millor experiència d'usuari/ària. Si continues navegant, estàs donant el teu consentiment per acceptar les esmentades galetes així com la nostra política de galetes