Escola Rural

Sobre la implantació del primer nivell d’educació infantil en escoles rurals

Fa sis anys, el Departament d’Ensenyament va engegar un pla experimental de primer cicle d’educació infantil en escoles rurals de tot Catalunya.

Aquest pla experimental és per a municipis amb baixa densitat de població, amb impossibilitats d’escolarització dels infants d’entre 1 i 3 anys. El pla experimental permet accedir a l’educació  en llars d’infants ubicades dins de les escoles rurals dels municipis. Així, es pot assegurar la seva escolarització en aquestes poblacions i alhora evitar el tancament dels centres i la despoblació.

Aquesta integració implica el compromís de col·laboració mitjançant convenis amb els ajuntaments dels municipis tant en la part econòmica com en l’adequació dels espais, així com en altres col·laboracions.  A més a més, implica que les famílies d’aquests infants paguin una quota mensual amb preus públics.

Des del primer moment, USTEC-STEs vam estar d’acord en l’escolarització d’aquests infants d’1 a 3 anys de poblacions petites dins de l’escola rural, però ja vam manifestar que no es podia començar la casa per la teulada: s’havien de posar un bons fonaments, fer les coses correctament des del primer moment. La corresponsabilitat del pla per part de dues administracions (Departament i ajuntaments) obligava a una correcta planificació, a un consens, i sobretot queia damunt del departament la necessitat de vetllar per una línia d’actuació similar i no desigual. No volíem que en el futur hi haguessin escletxes que posessin pals a les rodes, però no es va fer així , i és justament el que ha succeït. Avui, 6 anys després, la seva conversió a pla definitiu presenta controvèrsies a tots els nivells.

El curs passat, al mes de maig, enmig de la pandèmia, i sense fer una avaluació i valoració del pla experimental , el Departament vol implantar, a través d’una ordre, el primer nivell d’educació infantil en escoles rurals els curs 2022-2023. Aquesta implantació implica una sèrie de canvis en les condicions del pla experimental, entre elles la modificació de les condicions laborals de les treballadores, devaluant la seva categoria i canviant les seves funcions. També modifica el cost per municipi o el sistema de selecció de personal, tot i que continuïn existint dues administracions (els ajuntaments i la Generalitat), amb el repartiment de competències i les dificultats de gestió i d’organització que això comporta. A més a més,  hi ha el pagament de les quotes de les famílies per uns ensenyaments que, en no ser aquest tram educatiu gratuït, fa que convisquin a la mateixa aula i en el mateix centre nens i nenes les famílies dels quals han de pagar al costat d’altres que no ho han de fer.

Tot i així, davant de la implantació del primer nivell d’educació infantil en escoles rurals i sempre pensant en el futur i la millora de l’escola rural, USTEC-STEs vol manifestar el seu posicionament a  favor de la inclusió de primer cicle d’infantil dins l’oferta educativa pública. Nosaltres, que sí que fem una valoració i avaluació del Pla Pilot, creiem  que aquesta oferta, gestió i organització  ha de recaure en el Departament d’Educació. Reivindiquem també que les professionals que atenguin aquest primer nivell siguin educadores de llars d’infants de la borsa d’educadores del Departament d’Educació, garantint d’aquesta manera la qualitat de l’ensenyament  i la igualtat d’oportunitats per a tots els infants.

 

Informació sobre l'ús de galetes

Aquest lloc web utilitza galetes pròpies i de tercers amb finalitats estadístiques i perquè tinguis la millor experiència d'usuari/ària. Si continues navegant, estàs donant el teu consentiment per acceptar les esmentades galetes així com la nostra política de galetes