Comunicat

FP

El Ministeri d’Educació i Formació Professional proposa fer fora de la docència el professorat PTFP amb titulació superior d’FP i dei…

El Ministeri d’Educació i Formació Professional proposa fer fora de la docència el professorat PTFP amb titulació superior d’FP i deixa en una situació d’incertesa el professorat d’aquest cos amb titulació de diplomatura o equivalent

El MEiFP ha convocat els sindicats de la Mesa Sectorial d’Educació el proper 29 d’abril, per tractar la reforma del Reial Decret 276/2007, d’accés a la funció pública docent.

Segons la documentació aportada pel Ministeri, es proposa la supressió de les titulacions equivalents a efectes docents (annex VI del RD), és a dir, aquelles titulacions superiors d’FP que des de fa dècades permeten als seus titulats impartir docència integrant-los en els cossos docents públics. I, per la seva banda, en la documentació no queda clar què passarà amb el professorat amb titulació de Diplomatura o equivalent. Recordem que la LOMLOE no deixa clar què passarà amb aquest col·lectiu. Per aquesta raó també, la USTEC va pressionar i va aconseguir incloure en el redactat final de la LOMLOE les titulacions equivalents a efectes docents, ja que l’accés al cos de professors d’ensenyaments secundaris tan sols preveu accés amb la titulació de grau universitari

Si finalment tira endavant la proposta i se suprimeix l’accés a la funció pública docent, el professorat amb titulació superior d’FP (entre el 35 i 40 per cent del docents del cos PTFP), i per la seva banda, si no es busca una solució adequada al professorat diplomat o equivalent, la gran majoria dels docents PTFP, perdran gran part dels seus drets laborals i professionals

En el supòsit no desitjat que la proposta acabés fent-se realitat, l’FP es veuria seriosament afectada. La majoria de les famílies professionals d’FP i en especial aquelles que reben ensenyaments de les especialitats de Cuina i Pastisseria, Estètica, Fabricació i Instal·lació de Fusteria i Moble, Perruqueria, Manteniment de Vehicles, Mecanitzat i Manteniment de Màquines, Patronatge i Confecció, Producció d’Arts Gràfiques, Serveis de Restauració i Soldadura es trobaran, presumiblement, en una situació de greu manca de professorat.

Aquesta situació suposa una irresponsabilitat per part del Ministeri, ja que posa en risc el futur de l’FP, vulnera els drets de desenes de milers de treballadors i treballadores públics i dinamita la continuïtat i sentit de la funció pública i l’estabilitat laboral i professional del funcionariat, ja que es crearia un precedent que obriria les portes a la desregularització en el sentit ample del sistema funcionarial. És lícit que d’un cop de ploma desenes de milers de treballadors públics perdin els seus drets laborals sense cap motiu legal? És legal el canvi de les regles d’accés a la funció pública que puguin afectar negativament i amb efectes retroactius el professorat? Tots sabem que això no és lícit. La llei ho prohibeix contundentment.

USTEC-STEs (IAC) a Catalunya, igual que la Confederació de STEs a la resta de l’estat espanyol, hem demanat des del primer moment l’accés de tot el professorat PTFP al cos de secundària de manera directa i immediata. I al mateix temps hem exigit i exigim al Gobierno una rectificació i un veritable compromís per solucionar aquesta situació. La solució, de fet, no pot ser una altra que l’accés directe i immediat al cos de secundària (subgrup A1) de tot el professorat PTFP (subgrup A2) i el reconeixement de titulacions superiors d’FP aptes per a la docència reglada.

La proposta presentada pel Ministeri és un despropòsit, les conseqüències de la qual podrien acabar sent greus per a la qualitat de l’FP en un moment en què el MEiFP presumeix de defensar i dignificar aquesta estudis.

Davant d’aquesta situació kafkiana, temerària, injusta i sense precedents, USTEC-STEs (IAC) està treballant conjuntament amb els STEs-i en defensa de tot el col·lectiu de PTFP, per una FP reglada, de qualitat i de futur, per conscienciar el Gobierno que ha de rectificar i donar un solució definitiva al col·lectius PTFP adscrivint-los directament i de manera immediata al cos de secundària i, al mateix temps, mantenir les titulacions equivalents a efectes docents.

 

USTEC-STEs (IAC)

26 d’abril de 2021

 

 

Informació sobre l'ús de galetes

Aquest lloc web utilitza galetes pròpies i de tercers amb finalitats estadístiques i perquè tinguis la millor experiència d'usuari/ària. Si continues navegant, estàs donant el teu consentiment per acceptar les esmentades galetes així com la nostra política de galetes