Comunicat

USTEC·STEs dona suport al Pla de Privacitat i Digitalització Democràtica dels Centres Educatius

El pla està obert a noves escoles fins a primers d'abril i tracta d'utilitzar eines informàtiques respectuoses amb la privacitat.

A fi d'evitar els perills de l'ús de plataformes com Google Suite for Education, l'aFFaC (Associació de Famílies de Catalunya), un grup de famílies promotores i Xnet (plataforma que defensa els drets digitals) han arribat a un acord amb l'Ajuntament de Barcelona per utilitzar eines digitals ètiques als centres educatius del Consorci d'Educació de Barcelona. Els primers resultats del projecte pilot seran ja visibles el proper mes d'abril. Aquest pla consisteix a invertir en servidors segurs, a utilitzar eines que respecten al màxim la privadesa i no cedeixin el control de les dades a cap empresa privada, i a formar el personal dels centres.

USTEC·STEs dona suport a tota iniciativa orientada a protegir la privacitat del personal docent i laboral, i especialment de l'alumnat menor d'edat. Així mateix denuncia la situació actual dels centres educatius, que desbordats de feina, tenen molt poc marge d'actuació i acaben treballant amb les plataformes educatives de les grans companyies (especialment Google) que es dediquen a recopilar, analitzar i explotar dades i metadades personals del professorat i de l'alumnat.

Els riscos de treballar amb aquesta mena de programari són ben coneguts: les plataformes "educatives" com Google Classroom serveixen a Google, entre altres coses, per guardar tota informació de navegació que puguin recopilar per alimentar les identitats digitals de les persones que les utilitzen. Ningú coneix amb exactitud quant de temps guarden aquestes dades ni què fan amb elles, però clarament les utilitzen amb finalitats comercials, com van reconèixer els propis directius de Google, amb la connivència del Departament d'Educació.

El curs passat aquest mateix grup de famílies va denunciar l´ús indiscriminat de sistemes digitals no ètics com Google Suite for Education a les escoles públiques catalanes i la manca de privadesa a la que estava exposat l'alumnat (gran part menor d'edat). Tant l'aFFaC com Xnet van treballar amb el Departament d'Educació arribant a un primer acord (http://educacio.gencat.cat/web/.content/home/departament/protocols/protocol-xnet.pdf) per trobar eines i plataformes educatives respectuoses amb la privacitat, així com per fomentar la formació en tecnocultura. La data màxima de vigència de l'acordera el 31.8.2021, però el Departament, faltant al seu compromís escrit, va decidir no aplicar-lo sense que aparentment s'hagués donat cap causa de resolució de l'acord, i va continuar promocionant les eines de Google als centres educatius. Mostrant el seu menyspreu a les preocupacions fonamentades de les famílies sembla que no li importi la protecció de les dades de la infància. És pertinent preguntar-se quins interessos li van fer canviar d'opinió.

Aquells centres públics gestionats pel Consorci d'Educació de Barcelona que estiguin interessats en provar aquestes eines de cara al curs 2021-2022 sense haver de renunciar a les que fan servir actualment o vulguin apropar-se al projecte poden posarse en contacte amb contact@xnet-x.net o amb el Consorci d'Educació de Barcelona fins a principis d'abril de 2021.

Des d'USTEC·STEs animem tots els centres a mostrar el seu rebuig a l'ús indiscriminat de programari que es dedica a recopilar dades i metadades tant del personal com de l'alumnat, a participar en aquest projecte i a exigir a l'Administració més respecte per la privacitat de les persones.

 

Informació sobre l'ús de galetes

Aquest lloc web utilitza galetes pròpies i de tercers amb finalitats estadístiques i perquè tinguis la millor experiència d'usuari/ària. Si continues navegant, estàs donant el teu consentiment per acceptar les esmentades galetes així com la nostra política de galetes