Comunicat

RETALLADES A L’ESCOLA RURAL: L’ETERNA OBLIDADA

L'escola rural ha estat sempre un mirall per al sistema educatiu. Garant de la igualtat d'oportunitats i l'atenció plena a l'alumnat, les ZER s'han constituït, amb dret propi, en vertebradores d'una escola de proximitat i d'atenció plena a la diversitat. En altres paraules, una concepció artesanal de l'educació, allunyada de la massificació que impera a les grans ciutats i en què els alumnes i docents formen gairebé un nucli familiar caracteritzat per la proximitat i l'empatia.

Malauradament, tot això pot perdre's en el temps. Les últimes notícies que ens arriben des del Departament no són bones. Les retallades, aventurades per molts un cop vagi finalitzant la pandèmia que assola les nostres llars, comencen a fer-se efectives abans d'hora al món rural. De manera paradoxal, contradient les directrius mateixes del Departament amb relació a la resta de centres, se suprimiran llocs de treball de l'escola rural, sense considerar la previsió a curt termini. Molts grups s'hauran de fusionar, justament en una època en la qual es parla de separació de ràtios i desdoblaments forçats per la temuda epidèmia virològica de la COVID-19, i l'atenció plena i la igualtat d'oportunitats a la qual fèiem referència quedaran seriosament afectades i malmeses.

En un curs 2020-21, en què s'intueixen mesures excepcionals per la crisi de la COVID-19 i quan USTEC-STEs hem exigit una incorporació històrica de mestres, docents i personal laboral als centres, el Departament es despenja d'aquestes peticions necessàries i malmet l'escola rural, la gran oblidada, tot calculant plantilles a la baixa i reduint escoles a les ZER. No entenem com en un moment en què sembla clar que mancaran docents i personal laboral per atendre tots els canvis que s'acosten, es maltracti l'escola rural d'aquesta manera, amb una retallada de plantilles que, sense cap mena de dubte, n'afectarà el tarannà i el bon funcionament.

On quedarà l'atenció plena a la diversitat de la qual fem causa al món rural? On quedarà l'educació plenament individualitzada que ha caracteritzat sempre aquest tipus d'escoles?

L'educació ha de garantir la igualtat d'oportunitats. Retallar és retrocedir, i molt, en aquest decisiu factor social.

Totes aquestes mesures contraproduents provocaran més greuges i una disfuncionalitat d'un sistema que s'aguanta sobre una base afeblida i malmesa. Exigim al Departament que revisi la previsió de places i doti els centres rurals de la plantilla, recursos i materials que es mereixen i necessiten.

Informació sobre l'ús de galetes

Aquest lloc web utilitza galetes pròpies i de tercers amb finalitats estadístiques i perquè tinguis la millor experiència d'usuari/ària. Si continues navegant, estàs donant el teu consentiment per acceptar les esmentades galetes així com la nostra política de galetes