Comunicat

PEL PRINCIPI DE PRECAUCIÓ: MILLOR AL SETEMBRE

USTEC·STEs (IAC) rebutgem les mesures tant del govern espanyol com el conseller Bargalló sobre el desconfinament dels centres educatius. Quant a les mesures que s’estan posant sobre la taula, tot i que encara no estiguin concretades en cap document que l’Administració ens hagi facilitat, valorem que es tracta de propostes irreals, sorprenentment mal estructurades i que només afegeixen més dubtes i angoixes tant a les famílies com al col·lectiu de treballadores dels centres educatius.

La mesura concretada per Pedro Sánchez preveu que es reobrin les aules d’educació infantil, fins als 6 anys, en la fase 2 de desconfinament o «desescalada», per a les famílies en què ambdós progenitors hagin de treballar presencialment. La proposta s’aixopluga en una visió de l’escola com a aparcament, a la qual ens oposem frontalment. USTEC·STEs (IAC) exigim que es reguli un permís retribuït extraordinari per a les famílies en què tots dos progenitors han de treballar.

La mesura estatal també preveu que, amb caràcter voluntari, l’alumnat reiniciarà l’activitat presencial en el cas del quart d’ESO, el 2n de batxillerat, el segon d'FP de grau mitjà i superior, el darrer any dels ensenyaments de règim especial i els centres d’educació especial. En la mateixa línia, avui el conseller Bargalló apuntava que a Catalunya aquesta mesura podria afectar tot l’alumnat, tot i que ha afirmat que, en tot cas, és un retorn voluntari.

És desconcertant la manca de concreció i d’organització d’aquesta mesura, que provocarà el caos als centres, ja que, d'una banda,  s'atendrà presencialment l’alumnat que vulgui «retornar voluntàriament» a les aules, mentre que, de l'altra, continuarà l’atenció telemàtica a l’alumnat que seguirà confinat. Això comportarà una doble jornada laboral!

USTEC·STEs (IAC) valorem negativament aquestes mesures i l'afectació que poden tenir en les famílies, l’alumnat i el professorat i el personal d’atenció educativa, tant des del punt de vista educatiu com sanitari. Considerem que, amb les plantilles actuals, no es pot començar a atendre presencialment una part de l'alumnat i alhora mantenir l’activitat telemàtica per a la resta. En clau sanitària, ens alarma que, sabent que els infants i joves són els principals vectors d’expansió de la malaltia, no s’ajustin les propostes tenint molt en compte aquest factor de risc.

Davant les mesures proposades exigim al Departament d’Educació i al govern de l’Estat:

  • La convocatòria d’una mesa sectorial per negociar les condicions laborals del desconfinament per tal de garantir unes mateixes instruccions per a tots els centres.

  • No a la doble jornada del professorat!

  • La creació d’un permís retribuït extraordinari per a les famílies que treballen, om a mínim per a un dels progenitors.

  • Que no es creïn greuges educatius en l’accés a la universitat si el desconfinament és desigual entre les diferents províncies. L‘alumnat de segon de batxillerat té una major autonomia per preparar-se la selectivitat des del punt de vista telemàtic.

La càrrega de treball telemàtic del professorat i el personal d’atenció educativa des de l’inici del confinament ha portat els professionals de l’educació a una situació absolutament angoixant. Les propostes que es plantegen requereixen un treball de gestió i coordinació, que, en la situació actual dels equips docents, pot derivar en una allau de baixes per sobresaturació, tant per la càrrega de treball com pel desgast emocional.

Dimecres 29 d’abril de 2020

USTEC·STEs (IAC)

 

 

 

Informació sobre l'ús de galetes

Aquest lloc web utilitza galetes pròpies i de tercers amb finalitats estadístiques i perquè tinguis la millor experiència d'usuari/ària. Si continues navegant, estàs donant el teu consentiment per acceptar les esmentades galetes així com la nostra política de galetes