Comunicat

FP

COMUNICAT D’USTEC-STEs (IAC) sobre la flexibilització de l’estada a l’empresa (FCT) 

El Departament d'Educació ha publicat la Resolució de la Direcció General de Formació Professional Inicial i Ensenyaments de Règim Especial referida a l’alumnat dels ensenyaments professionalitzadors que no puguin realitzar el total d’hores d’estada a l’empresa per causa preventiva relacionada amb el COVID19 durant el curs escolar 2019-2020. En aquesta Resolució s'hi annexen unes «Orientacions i instruccions per al professorat, en relació amb els mòduls formatius de Formació en Centres de Treball (FCT) que es desenvolupen a les empreses i en la formació professional en modalitat dual», l'objectiu de les quals és flexibilitzar les opcions per tal que l’alumnat de formació professional pugui obtenir el títol acadèmic corresponent en finalitzar el curs.

Entre altres mesures, la Direcció General de Formació Professional proposa reduir el nombre d’hores d’estada a l’empresa a les mínimes exigides (220 o 130 depenent de la modalitat d’estudis), flexibilitzar el calendari ampliant l’horari diari a l’empresa i contemplar també el mes de juliol per a poder fer l'FCT.

Una altra proposta és la possibilitat de substituir l’estada a l’empresa (mòdul d'FCT) per un mòdul ad hoc que integri les hores del mòdul de Projecte/Síntesi més les hores mínimes del mòdul d'FCT. No creiem pas que la solució sigui aquesta, ja que entenem que un nou mòdul de Projecte/Síntesi no es pot dissenyar en les circumstàncies actuals de confinament, sense el temps i els espais adequats per poder consensuar amb tot l’equip docent el tipus de mòdul més adient.

Pel que fa a la possibilitat de realitzar l'FCT durant el mes de juliol, pot ser una via alternativa per a l’alumnat que no finalitzi el cicle formatiu aquest curs, ja que es podria avaluar durant el curs vinent. Tanmateix, caldrà tenir en compte que tots els sectors professionals puguin assumir aquest alumnat. No hi ha dubte que n'hi haurà que no tindran activitat o no estaran en condicions de rebre alumnes, com ara els sectors relacionats amb els cicles de la família de serveis a la comunitat o del sector sanitari, que difícilment podran fer l'FCT.

La resolució també preveu que l’alumnat de modalitat dual que no pugui arribar a cursar les 660 hores mínimes d’estada a l’empresa pugui passar a modalitat ordinària. En aquest cas, atenent l’excepcionalitat en què ens trobem, entenem que aquests i aquestes alumnes no han de sortir perjudicats i, per tant, no se'ls hauria d’obligar a recuperar ni unitats formatives ni activitats d’ensenyament aprenentatge pròpies de la modalitat ordinària que no haguessin realitzat durant l’estada en empresa.

Per acabar, entenem que una situació extraordinària com és la proclamació de l’estat d’alarma requereix mesures extraordinàries que minimitzin i/o anul·lin possibles conseqüències negatives que, en aquest cas, puguin perjudicar l’alumnat i, especialment, el futur acadèmic i/o professional del futur titulat o titulada. Som sabedors que no hi ha una previsió clara de quan finalitzaran l’estat d’alarma i el confinament; també som conscients que difícilment tot l’alumnat podrà assumir les propostes plantejades en la resolució, amb el perill de no poder obtenir el títol i continuar els seus estudis o accedir al mercat laboral amb totes les garanties. Per això, veuríem positivament que el Departament valorés la possibilitat de facilitar l’aprovat d’aquest mòdul a tot l’alumnat que està a punt de finalitzar els estudis.

En una situació excepcional calen mesures excepcionals per no perjudicar l’alumnat.
 

Resolució de la Direcció General de Formació Professional Inicial i Ensenyaments de Règim Especial referida a l’alumnat dels ensenyaments professionalitzadors que no puguin realitzar el total d’hores d’estada a l’empresa per causa preventiva relacionada amb el COVID19 durant el curs escolar 2019-2020

 

USTEC-STES (IAC)

Barcelona a 2 d’abril de 2020

Informació sobre l'ús de galetes

Aquest lloc web utilitza galetes pròpies i de tercers amb finalitats estadístiques i perquè tinguis la millor experiència d'usuari/ària. Si continues navegant, estàs donant el teu consentiment per acceptar les esmentades galetes així com la nostra política de galetes